понеділок, 22 квітня 2013 р.

Україна рухається до асоціації з ЄС, але прогрес недостатній


Сьогодні в Україні є низка загроз, які можуть унеможливити підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Про це 22 квітня на прес-конференції в Києві заявили експерти провідних аналітичних центрів, які здійснюють моніторинг виконання Україною вимог ЄС для підписання Угоди про асоціацію. Захід відбувся за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду “Відродження”.

“Уряд почав певний рух по всіх 11 умовах, які висуває ЄС. Утім, передчасно говорити про досягнення відчутних результатів. Ми бачимо суперечливі тенденції, зокрема у сфері вибіркового судочинства. Звільнення Юрія Луценка є прогресивним кроком, але щодо Юлії Тимошенко відкриті нові справи, і немає ознак наявності політичної волі щодо вирішення цього питання”, – заявив Олександр Сушко, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного Співробітництва.

“Існують загрози, які можуть звести нанівець решту позитивних результатів. Зокрема, спроби змінити Конституцію шляхом референдуму за наявним законом, намагання змінити систему виборів Президента, зробивши їх в один тур, або відкрити нові кримінальні справи проти представників опозиції – це те, що може поставити хрест на Угоді”, – сказав Валерій Чалий, заступник генерального директора Центру Разумкова. Він закликає скасувати закон про всеукраїнський референдум або привести його у відповідність із Конституцією України та європейськими стандартами.

“Усупереч публічно висловленому очікуванню ЄС уряд розробляє не Виборчий кодекс, а тільки новий закон про вибори народних депутатів. Найближчим часом має бути ухвалено закон про проведення виборів у п’ятьох «проблемних» округах. Ці вибори мають відбутися в оптимальні для волевиявлення громадян терміни – не під час літніх відпусток» ”, – зазначив Ігор Когут, голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив.

“Замість того, щоб уряду до жовтня розробляти нові законопроекти про прокуратуру та про судоустрій і статус суддів, ми закликаємо повернутися до проектів цих законів, які розробила 2011 року Національна комісія зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права та які отримали дуже позитивні висновки Венеціанської комісії”, – заявив Микола Хавронюк, директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ.

“Крім ухвалення законів, потрібне їх виконання, підкріплене в тому числі належним фінансуванням із державного бюджету. Наразі на Національний превентивний механізм проти тортур взагалі не передбачено фінансування в бюджеті, а на систему безоплатної правової допомоги закладено вдвічі менше від потреби”, – зазначив Дмитро Шульга, директор Європейської програми Міжнародного фонду “Відродження”.

Як відомо, на Вільнюському саміті в листопаді Україна може підписати Угоду про асоціацію з ЄС, яка дасть потужний поштовх для проведення реформ, розвитку економіки та підвищення добробуту громадян. Підписання документу залежить від виконання Україною низки вимог Європейського Союзу.

Немає коментарів:

Дописати коментар